Fűtés klímával

A mai korszerű, inverteres klímák segítségével nagyon jó hatásfokkal és komfortosan lehet fűteni.
Egy modern klímával rendkívül takarékosan (a gáznál, de sok esetben még a fánál is olcsóbban) tud fűteni! Ebben a kategóriában található klímaberendezések kifejezetten fűtésre optimalizált klímák, azaz képesek nagy hidegben, némelyik akár -30 °C külső hőmérséklet esetén is működni

Ügyfeleink között sokan elrettentőnek találták azt a gondolatot, hogy télen klímával fűtsenek. Azt gondolták, ez egy szörnyen gazdaságtalan módszer, nagy áram fogyasztással jár és a nagy hidegekben le fog állni a készülék és ott maradnak fűtés nélkül.  Azonban kétségeik eloszlottak, minél inkább megismerték ezt a technológiát, és utánajártak a lehetőségeiknek. Lehetőség van rá igényelni H-tarifát, ez által fűtési szezonba kedvezményesen tudunk fűteni a klímaberendezéssel.

Milyen előnyei vannak a klímás fűtésnek?
 • Sokkal kedvezőbb beruházási költség
 • Akár egy nap alatt teljesen kiépíthető egy családi házas rendszer
 • Egy rendszerrel megoldódik a hűtés és fűtési igény is.
 • Gyorsabb felfűtést eredményez
 • Kisebb hőingadozás
 • Nincs szükség kémény építésére
 • Tisztítja is a levegőt
 • Kedvezőbb karbantartási költség
 • Hosszú élettartam
 • Napelemes rendszerhez csatlakoztatható
 • Tiszta, por és füstmentes
 • Nem áll fent szénmonoxid mérgezés veszélye
 • Nincs tűz és robbanás veszély
 • Kedvező üzemeltetési költség
 • Kedvezményes áram

Hogyan fűthetnek a klíma berendezések?

Megcserélődik a kültéri és a beltéri egység feladata. Míg hűtés funkcióban a beltéri egység hűtött  és a kültéri egység fűtött (hőt adott le), fűtés funkcióban pont az ellenkezőjét csinálják az egységek. Ehhez egy úgynevezett 4 járatú szelepre van szükség, mely egyszerűen megfordítja a hűtőközeg áramlásának irányát.

Hány fokig fűthetünk a klímákkal? 

Az inverteres készülékek -10, -20, de van amelyik -30 fokig is képes ellátni fűtési feladatát.

Mennyire gazdaságos a klímával fűteni?

Az átlagos berendezések a gázfűtéssel megegyező áron, a magasabb hatékonyságú, jobb COP és SCOP értékkel rendelkező készülékek  kedvezőbb áron is befűtik lakásunkat.

A leolvasztás funkcióról nem szabad elfeledkezni!

Nem kell megijedni, ha egy kissé lejegesedett klíma kültéri egységgel találkozunk. Bizonyos külső hőmérsékletek és páratartalom esetén ráfagy a levegő páratartalma a kültéri egység bordázatára. A készülék szükség esetén ennek eltávolítása céljából, egy úgynevezett leolvasztást végez, majd tovább folytatja fűtési feladatát. Ügyelni kell a leolvadt víz elvezetésére!

Figyeljünk az SCOP értékre!

Fontos mutató még a SCOP érték, minél nagyobb számot mutat, annál gazdaságosabb a klímával fűteni. Ha a SCOP/COP, azaz a (szezonális) jósági hatásfok érték eléri vagy meghaladja az alábbi értékeket, akkor igényelhető rá kedvezményes H tarifás áram:

 • 6 kW teljesítményig 4,1-es SCOP
 • 6,1-11,9 kW teljesítmény között 3.8-as SCOP
 • 12 kW teljesítménytől 3-as COP

Fűtésre optimalizált klíma előnye, azaz élvezze egész évben klímáját!

A legtöbb cég a hőszivattyú telepítés alatt a kalorikus hálózat szerelését, bekötését érti. Ez a valóságban sajnos kevés lesz, hogy üzemeljen a hőszivattyú. Ha a kültéri és a beltéri egységek összekötésre kerültek és a készülék kap elektromos áramot, akkor következik a vízoldali bekötés, a beüzemelés és a beszabályozás. Ez nem kevés további anyagköltséget és munkadíjat jelenthet, főleg ha egy HMV tartály nélküli berendezést választottunk, esetleg még hűteni is szeretnénk a hőszivattyúval. Mindenképp érdemes letisztázni, hogy a vízoldali telepítést ki fogja elvégezni, és hogy mit tartalmaz a beüzemelés. Mi jellemzően teljes kivitelezéssel vállaljuk a hőszivattyús rendszerek kiépítését, tehát egy üzemkész berendezést adunk át az elvégzett hőszivattyú telepítést követően.
Kombinálja igényeit!

A klímás fűtésnek nagyon sok kombinációja lehet. Amennyiben klimatizáltatja otthonát, érdemes fűtésre optimalizált klímát választani, még akkor is ha nem feltétlen csak ezzel akar fűteni. Kiegészítőként, gyors felfűtésre is használhatja, mivel a levegő keringtetésé miatt sokkal gyorsabb a többi fűtésnél. Ha tönkremegy a gázkazánja tartalék fűtésként be tudja üzemelni. Átmeneti időszakban nagyságrendekkel gazdaságosabb, mint egy komplett központi rendszert elindítani. Akár temperáló fűtésként is használhatja nyaralójában, vagy folyamatosan nem lakott ingatlanában. Környezeti szempontból a legnagyobb előnye, hogy tiszta fűtés, nem keletkezik füst, korom, nem fogyaszt gázt, a minimálisan felvett áram legalább négyszeresét adja vissza hőenergiában. A másik nagy előnye a fa tüzeléssel szemben, hogy egyszerű és kényelmes. Nem kell fát hasogatni és a begyújtással bajlódni, klímával is kellemes meleget kap megfizethető áron.Legtöbbször felmerülő aggály, hogy mi történik, ha áramszünet lesz. Sajnos ez nem kiküszöbölhető, azonban a cirkó rendszereknek is szükségük van áramra, a keringtető szivattyú működéséhez, így egy esetleges áramszünet esetén azokat sem tudná használni, az ilyen eseteket csak hagyományos fatüzelésű kandallóval, vagy saját napelemes rendszerrel tudja kiküszöbölni.

H-Tarifa

A H-Tarifa egy kedvezményes áramszolgáltatói díjszabás, amivel fűtési szezonban csökkentheti a klímaberendezések (hőszívattyúk) üzemeltetési költségeit.

 • 2010 óta elérhető az ország egész területén.
  • A díjszabás szezonális, minden évben október 15-től, következő év április 15-ig vehető igénybe (0-24h). A fennmaradó időben normál díjszabás van érvényben.
  • A szolgáltatási időszakban 35-37 Ft helyett, a tarifa 23-24 Ft/kWh.
  Több tízezer forintos megtakarítás érhető el a H-Tarifával, egyetlen fűtésszezon alatt. Előzetesen csak becsülhető: függ a telepített rendszer nagyságától, az általános időjárási viszonyoktól, illetve a felhasználói szokásoktól.

Feltételek, követelmények

N

Külön párhuzamos "H tarifás mérőóra" hivatalos beüzemelése szükséges hozzá, mely helyzettől függően számottevően növelheti az összköltségeket

N

A mérőhely előzetes kialakításához, és a klímaberendezés rákötéséhez, áramszolgáltató által ajánlott villanyszerelőre van szükség. Régebben: "regisztrált villanyszerelő".

N

A klímaberendezés betáplálási pontja és a mérőhely között megszakítás nélküli áramkörre van szükség, illetve a szerződött berendezés(ek) mellett más fogyasztó rákötése tilos!

N

Megfelelő hatékonysággal rendelkező klímaberendezés(ek) telepítése, a hozzájuk tartozó műszaki adatlap(ok) és CE megfelelőségi nyilatkozat csatolása, a szolgáltatóhoz történő kérelem benyújtásakor. Általában mondhatjuk, hogy az új klímaberendezések mindegyike megfelel a mostani követelményeknek, illetve a gyártók képviseletei elérhetővé tették a szükséges anyagokat, internetről letölthető formában.

N

A klímaberendezést szerelő (klímaszerelésre jogosult, NKVH!) cég nyilatkozata a beüzemelés kapcsán (kültéri egységenként, tehát ha 3 db készülék van, 3 db nyilatkozat), kiegészítve a készülék műszaki adataival, beleértve a gyáriszámot is.

Kapcsolat

Ha klímaberendezésre vagy víz-, gáz-, fűtés-, légtechnikai rendszerek kivitelezésére van szüksége, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot az űrlap kitöltésével vagy a megadott elérhetőségek valamelyikén.

06 70 123 4567

info@v-climate.hu

Ajánlatkérés

Adatkezelési hozzájárulás